1-е сесійне засідання РГ "Підтримка політики регіонального розвитку: ініціативи ЄС та можливості для України"

Поділитися:

Uchast12 лютого 2013 р. у конференц-залі Національного інституту стратегічних досліджень відбулось перше сесійне засідання робочої групи «Регіональний розвиток та політика згуртування» на тему «Підтримка політики регіонального розвитку: ініціативи ЄС та можливості для України».

 

Засідання відбулось в рамках проекту «Національний Конвент України щодо ЄС». Проект розроблено Національним інститутом стратегічних досліджень за підтримки Українського незалежного центру політичних досліджень у партнерстві з Дослідницьким центром Словацької асоціації зовнішньої політики та за підтримки Slovak AID. Проект виконується під патронатом Адміністрації Президента України, Міністерства закордонних справ України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

 

На порядок денний засідання винесено обговорення наступних питань:

1. Співробітництво Україна – ЄС у сфері регіонального розвитку: чи відповідає напрацьований потенціал практиці ЄС та інтересам України?

2. Оцінка ефективності державної регіональної політики та можливості її «перезавантаження» в умовах трансформаційних перетворень у ЄС та в Україні.

3. Ініціативи ЄС щодо підтримки формування платформи реалізації політики регіонального розвитку та інституційний потенціал програми «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні».

4. Стимулювання економічного зростання на місцевому рівні – фундамент збалансованого регіонального розвитку в Україні.

Uchast

У засіданні взяли участь посадовці міністерств та відомств України, іноземних дипломатичних представництв, провідні вітчизняні та зарубіжні експерти, представники місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування, неурядових організацій.

 

UchastСписок учасників засідання.

Порядок денний засідання.

 

Відкриваючи засідання робочої групи, перший заступник директору Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло привітав учасників заходу та зазначив, що проведення цього заходу безперечно стимулюватиме посилення співробітництва України з ЄС в регіональній сфері.

 

uЗаступник Голови Представництва ЄС в Україні Марія Юрікова наголосила на особливій важливості для українсько-європейських відносин поточного року, оскільки у листопаді виникає можливість підписання Угоди про асоціацію України з ЄС.

 

UchastНадзвичайний і повноважний Посол Словацької республіки в Україні Павол Гамжік зазначив, що Україна в цей час проходить той самий шлях, що у 90-ті роки XX ст. пройшла Словаччина. Ключовим аспектом проведення реформ в Україні пан Посол вважає державну підтримку розвитку місцевого самоврядування. Для ефективного розвитку регіонів потрібно перерозподілити фінансові потоки на користь власне регіонів, а не адміністративного центру країни. Саме сталий економічний розвиток областей України та транскордонна співпраця між українськими та європейськими територіями повинні стати початком реальної, а не декларативної інтеграції України до Європейського Союзу.

 

UchastПерший заступник директора Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами, начальник відділу територіальної організації влади Секретаріату Кабінету міністрів України В’ячеслав Негода відзначив недосконалість планування регіонального розвитку в Україні та необхідність проведення фундаментальної реформи місцевого самоврядування. Він вважає, що політика державного стимулювання регіонального розвитку повинна передбачати (згідно з європейськими зразками):

 

- формування ефективних Агенцій регіонального розвитку та місцевих структурних фондів;

- приведення регіональних cтратегій економічного і соціального розвитку у відповідність з Національною стратегією розвитку України.

 

UchastЗаступник співголови робочої групи, експерт-аналітик Інституту громадянського суспільства Ігор Абрам’юк підкреслив особливу роль, яку у втіленні регіональних програм економічного розвитку відіграє Державний фонд регіонального розвитку. На думку експерта рекомендації Національного Конвенту України щодо ЄС є актуальними для нашої країни, а для їх втілення необхідне лише прийняття політичних рішень.

 

UchastРадник директора Національного інституту стратегічних досліджень, координатор проекту «Національного Конвенту України щодо ЄС» Володимир Лупацій зазначив, що причиною труднощів із втіленням стратегічно важливих для нашої країни рішень є часті ротації у вищому керівництві держави, що відбулись протягом останніх 5-10 років. Також він підкреслив, що фактична інтеграція України з ЄС вже відбувається, і перш за все не через зусилля МЗС України та ЄС, а завдяки транскордонному співробітництву регіонів України, Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії.

 

UchastДиректор департаменту регіональної політики Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олена Нижник зазначила, що має місце затримка із реалізацією Угод щодо регіонального розвитку між обласними радами та Кабінетом міністрів України. Перш за все це відбулось внаслідок впливу світової економічної кризи та викликаної нею рецесії. Також в Україні наявний брак середньострокового планування та організаційні проблеми (наприклад, до цього часу не відбулось жодного засідання Міжвідомчої координаційної комісії з питань регіонального розвитку).

 

UchastКерівник сектору регіонального і місцевого розвитку Представництва Європейської комісії в Україні Домінік Папенхайм підкреслив, що Європейський Союз підтримує програму «Підтримки політики регіонального розвитку в Україні» та пропонує таку допомогу в підвищенні конкурентоспроможності регіонів України:

- надання допомоги щодо підвищення ефективності ефективного управління на регіональному рівні (зокрема, завдяки співпраці ЄС з Фондом регіонального розвитку);

- виділення 25 млн євро на підтримку українських програм регіонального розвитку;

- допомога в створенні мережі експертів, що будуть надавати консультації стосовно заходів підвищення конкурентоспроможності регіонів України.

 

UchastЧлен Громадської експертної ради при Українській частині Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС, голова асоціації агенцій регіонального розвитку України Юрій Третяк зазначив, що українські регіональні програми орієнтуються не на місцеві реалії та економіко-соціальні пріоритети розвитку, а перш за все на загальнодержавні програми, що створює певні проблеми. Отже, в розробці стратегій регіонального розвитку потрібен «висхідний шлях» від регіональних пріоритетів до загальнодержавних стратегій та програм. Крім цього аспекту Ю. Третяк назвав ще одну проблему із виконанням вже прийнятих рішеннями обласних рад «Стратегій» – брак коштів, та подякував ЄС за допомогу із фінансуванням деяких регіональних програм.

 

UchastГолова Вінницької обласної Ради Сергій Татусяк наголосив на необхідності децентралізації владних повноважень між адміністративним центром країни (м. Києвом) та регіонами, що матиме позитивний вплив на розвиток економіки регіонів. Також він розповів про роботу, що проводиться для підготовки розробки «Стратегії економічного і соціального розвитку Вінницької області» (зокрема, подякував польській стороні за допомогу в опрацюванні аналітичних матеріалів).

 

UchastГоловний державний секретар Міністерства транспорту, будівництва та регіонального розвитку Словацької республіки Растіслав Ігліар повідомив про те, як саме в Словаччині відбувається впровадження програм регіонального розвитку. Так, програми регіонального розвитку реалізуються перш за все завдяки підтримці Міністерства регіонального розвитку. З метою моніторингу ситуації на місцевому рівні створюються «групи дій» з державних службовців, представників бізнесу та регіональних громадських організацій. Найважливішим при виборі «точки прикладання зусиль» є визначення пріоритетних об’єктів фінансування, оскільки на всі проекти державних коштів не вистачить. Підсумовуючи, Р. Ігліар зазначив, що можливості співпраці України з Словаччиною не обмежуються тільки рамковою угодою з ЄС.

Uchast

Віце-президент з виконавчої роботи Асоціації міст України Мирослав Пітцик зауважив, що в Україні розвиток місцевого самоврядування перебуває на дуже низькому рівні внаслідок занадто високої централізації влади та фінансових ресурсів у Uchastцентрі. Прикладом вдалої децентралізації влади він назвав Словаччину.

 

Завідувач відділу з питань підтримки європейської інтеграції Департаменту з питань асоціації та інтеграції в ЄС Секретаріату Кабінету Міністрів України Вадим Перебийніс вказав на важливість розробки «Національної стратегії розвитку України», саме на підставі якої є можливим правильне написання регіональних «Стратегій» та інтенсифікація співробітництва України з ЄС.

 

 

UchastЧлен-кореспондент НАН України, Надзвичайний та Повноважний посол України, начальник відділу комплексних проблем державотворення Інституту законодавства Верховної Ради України Євген Бершеда акцентував увагу на нестачі владних повноважень у регіонах як на ключовій перешкоді сталого розвитку. Також він зазначив, що без легалізації діяльності малого та середнього бізнесу на місцях неможливо буде отримати позитивні економічні результати як на регіональному, так і на загальнодержавному рівнях.

 

UchastЗаступник віце-президента Національної академії державного управління при Президентові України Сергій Романюк зазначив, що внаслідок світової кризи в Україні найбільш негативні процеси відбуваються на сільському рівні (перш за все це деградація сільської місцевості). Економічну активність фактично було перенесено до великих міст та (перш за все) м. Києва (на долю якого припадає до 20% ВВП). Такі процеси вже мають наслідком збільшення регіональних диспропорцій. Відповідно, в Україні повинні втілюватись заходи щодо подолання розриву у соціально-економічному розвитку територій.

 

UchastЕксперт Ради Європи Юрій Ганущак наголосив, що в Україні має місце недостатній контроль за освоєнням виділених з держбюджету у регіони коштів. При цьому є важливим, що сутність реалізації регіональних програм полягає e створенні доданої вартості, а не у «закопуванні грошей у землю». Так, будівництво нових шкіл (з огляду на загальне скорочення в Україні чисельності дітей) доданої вартості не створює. Більш раціонально використовувати кошти з метою реалізації інфраструктурних проектів (будівництво доріг та нових підприємств). Для ефективної реалізації регіональних програм розвитку важливим також є проведення адміністративної реформи.

 

Завідувач кафедри регіонального управління, місцевого самоврядування та управління містом Національної академії державного управління при Президентові України Володимир Вакуленко підкреслив важливість впровадження регіональних інноваційних проектів, реалізація яких повинна відбуватись завдяки координації дій між державою, обласною владою та органами місцевого самоврядування.

Uchast

Заступник директора Департаменту з питань використання коштів державного бюджету в регіонах Рахункової палати Ігор Стефанюк зазначив, що у більшості регіонів України існує проблема з виконанням різноманітних програм регіонального розвитку. Наприклад, незважаючи на державну підтримку, на місцевому рівні кількість недобудованих об’єктів (перш за все це стосується Харківської та Полтавської областей) не зменшується, а збільшується. Тобто регіональна влада, не завершивши будівництво одних об’єктів, одразу береться за побудову нових.

 

Директор Інституту регіональних та євро інтеграційних досліджень «ЄвроРегіо Україна», експерт-аналітик Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Сергій Максименко звернув увагу на накопичений позитивний досвід співробітництва України з ЄС у галузях економіки освіти та культури (наприклад, відновлення історичних пам’яток).

 

UchastНачальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Волинської обласної державної адміністрації Андрій Ломага окреслив такі актуальні напрямки інтенсифікації взаємовідносин між Україною та ЄС:

- розробка спільних транскордонних та інфраструктурних проектів;

- підготовка українських фахівців з регіонального розвитку;

- допомога в утилізації накопичених на території регіонів непридатних до вживання пестицидів та інших отрутохімікатів.

 

UchastЗавідувач відділу регіонального розвитку Національного інституту стратегічних досліджень Світлана Біла підкреслила важливість для економічного та соціального розвитку місцевих територій подальшої активізації діяльності Фонду регіонального розвитку. Також вона зазначила, що при розробці регіональні «Стратегії» повинні мати такі орієнтири, як «Національна стратегія розвитку України» та стратегія інтеграції України до того чи іншого економічного простору (тобто або до Зони вільної торгівлі або до Митного Союзу). С. Біла вважає, що велику увагу необхідно приділити проведенню спільних україно-європейских пілотних проектів щодо створення нових робочих місць та покращенню екологічної ситуації (ЄС може ефективно допомогти завдяки фінансовій допомозі). Важливим є створення завдяки допомозі ЄС української національної мережі фахівців-регіоналістів, до складу якої входили б, крім експертів, як державні посадовці, так і приватні підприємці.

Uchast

Підсумки засідання робочої групи Національного конвенту підвів В. Лупацій, який подякував присутнім за участь і увагу, та ще раз наголосив на перспективності реалізації спільних україно-європейських регіональних проектів.

 

За результатами виступів учасників та дискусії було підготовлено РЕКОМЕНДАЦІЇ.