11-е засідання МЕРГ з питань протидії загрозам розповсюдження зброї масового знищення, тероризму і захисту критично важливої інфраструктури

Поділитися:

26 червня 2013 року в конференц-залі Національного інституту стратегічних досліджень відбулося одинадцяте засідання Міжвідомчої експертної робочої групи (МЕРГ) з питань протидії загрозам розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення, а також пов’язаних з ними терористичних загроз, і захисту критично важливої для забезпечення життєдіяльності держави інфраструктури. У засіданні взяли участь 16 членів групи, які представляли Апарат Ради національної безпеки і оборони, Міністерство оборони, Міністерство внутрішніх справ, Службу безпеки, Державну службу з надзвичайних ситуацій і Державну прикордонну службу України, ряд наукових та науково-технічних організації, а також Національну енергогенеруючу компанію "Енергоатом".

 

Список учасників засідання.

 

UchastЗасідання відкрив заступник керівника МЕРГ завідувач відділу екологічної та техногенної безпеки НІСД Ю.М.Скалецький. У своєму вступному слові Ю.М.Скалецький коротко поінформував присутніх про питання, які були включені до Порядку денного засідання, підкресливши важливість проблеми оцінки терористичних ризиків і загроз на тлі постійного зростання кількості терористичних актів у світі. Він також звернув увагу членів групи на те, що зазначені проблеми будуть розглядатися під кутом забезпечення безпеки національної критичної інфраструктури, відносно нового напряму в системі контртерористичних заходів. Ю.М.Скалецький повідомив присутнім про подальші плани МЕРГ та НІСД щодо цієї проблематики, зокрема про намічену на листопад ц.р. міжнародну науково-практичну конференцію на тему "Концепція захисту критичної інфраструктури: стан, проблеми та перспективи її впровадження в Україні", яку, за попередньою домовленістю, планується провести разом з Офісом зв’язку НАТО в Україні. Заступник керівника МЕРГ запросив членів групи до активної участі у підготовці та проведенні конференції.

 

Доповідь на тему "Проблеми оцінки ризиків та загроз тероризму для елементів критичної інфраструктури держави" презентував старший науковий співробітник відділу екологічної та техногенної безпеки С.І.Кондратов. У своїй доповіді він коротко розглянув основні етапи процесу оцінки терористичних ризиків і загроз, звернувши, зокрема, увагу членів групи на особливості цього процесу, обумовлені специфічним характером інформації про наміри та можливості терористів. Посилаючись на передовий зарубіжних досвід у цій сфері, доповідач, серед іншого, підкреслив важливість досліджень, спрямованих на розробку методологічних інструментів для оцінки терористичних ризиків і загроз. 

 

Презентація доповіді С.І.Кондратова.

 

UchastЗ проблематикою безпеки критичної інфраструктури був пов’язаний і наступний виступ Д.С.Бірюкова, старшого консультанта відділу екологічної та техногенної безпеки НІСД Д.С. Бірюков поінформував аудиторію про роботу над проектом нормативного акту, який має створити правову основу для складання переліку об'єктів, що мають важливе значення для забезпечення національної безпеки і оборони України і потребують першочергового захисту від кібернетичних атак. Доповідач звернув увагу на  перешкоди, які заважають успішній роботі над проектом документу, а саме: відсутність відповідних термінів у національному законодавстві, брак чітких критеріїв віднесення об’єктів до тієї чи іншої категорії, невизначеність порядку формування зазначеного переліку. На думку Д.С.Бірюкова, при вирішенні питання щодо віднесення певних об’єктів до такого переліку необхідно ураховувати усі види загроз, а не тільки кібератаки, але це вимагає вивчення та оцінки наслідків можливих каскадних аварій, що може серйозно ускладнити розробку документу.

 

UchastДо більш загальних проблем тероризму в історичній перспективі звернувся у своїй доповіді "Транзитологія терору" старший науковий співробітник відділу стратегій реформування сектору безпеки НІСД В.В.Циганов. Привернувши увагу присутніх до факту наявності більш ніж ста визначень тероризму, доповідач зробив наголос на принциповій відмінності актів тероризму від диверсій та політичних вбивств. В.В.Циганов представив свій неординарний погляд на сучасні форми тероризму, які потребують глибоких досліджень, для чого, на його думку, необхідно активно розвивати терологію – науково-практичну дисципліну, яка вивчає тероризм. 

 

Після цього доповідачі відповіли на поставленні питання, а потім відбулася загальна дискусія, у ході якої члени групи обмінялися думками і підняли ряд важливих питань стосовно теми засідання та діяльності МЕРГ. 

 

Зокрема, представник Апарату РНБОУ В.В.Домарєв у своєму коментарі торкнувся питань підвищення ефективності роботи групи та посилення науково-методологічної підтримки діяльності Апарату РНБОУ, а також виступив за налагодження більш тісної співпраці Апарату РНБОУ з науковими підрозділами НІСД.

 

UchastПро своє бачення способів розв’язання проблем, пов’язаних з оцінками ризиків і загроз тероризму, а також про можливі причини загострення загрози тероризму в Україні розповів І.Ю.Худецький, провідний науковий співробітник Інституту електрозварювання  ім. Є.О. Патона НАНУ.

 

Про забезпечення взаємодії та регулярні навчання і тренування, які проводяться разом з усіма причетними сторонами з метою покращення контртерористичної захищеності об’єктів ядерної енергетики, поінформував членів групи представник НАЕК "ЕНЕРГОАТОМУ" О.В.Полторацький.

 

Активну участь в обговоренні окремих аспектів протидії тероризму в Україні взяли також В.К.Гербут (ГУ ВВ МВС України),  І.В.Кукін (НДІ Держприкордонслужби України), О.М.Швецов (ДСНС України).