2-е сесійне засіданння РГ "Угода про політичну асоціацію та ЗВТ між Україною та ЄС: виклики та можливості для України та Запорізької області"

Поділитися:

Uchast18 квітня 2013 року у приміщенні Запорізької Торговельно-промислової палати відбулося друге сесійне засідання Робочої групи Україна-ЄС: на шляху до політичної асоціації на тему: «Угода про політичну асоціацію та ЗВТ між Україною та ЄС: виклики та можливості для України та Запорізької області». 

Захід відбувся у м. Запоріжжі.

 

Засідання було організоване Національним інститутом стратегічних досліджень спільно з Управлінням зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності Запорізької обласної державної адміністрації та Запорізькою торгово-промисловою палатою, Дослідницьким центром Словацької асоціації зовнішньої політики, Український незалежним центром політичних досліджень та за підтримки Slovak Aid. Засідання відбулось в рамках проекту «Національний Конвент України щодо ЄС». Проект виконується під патронатом Адміністрації Президента України, Міністерства закордонних справ України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. 

 

UchastНа порядок денний засідання винесено обговорення наступних питань:

· Угода про політичну асоціацію та ЗВТ між Україною та ЄС: виклики та можливості для України та Запорізької області;

· Регіональний вимір євроінтеграційної стратегії України: перспективи співробітництва Запорізької області з регіонами ЄС.

 

Порядок денний засідання.  

 

У засіданні взяли участь представники місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування, промислових підприємств, громадських організацій, науковці та експерти. 

 

Список учасників засідання.

 

Микола Ярмощук, Заступник голови Запорізької обласної ради, відкриваючи засідання, наголосив на важливості розвитку співпраці з Європейським Союзом як для Запорізької області, так і для країни в цілому. Він зазначив, що потенціал регіону дозволяє поглибити кооперацію у сфері промисловості, надалі ж – вважає М. Ярмощук, - перспективним є партнерство в галузі культури і туризму.  

 

UchastВітаючи учасників засідання робочої групи, президент Запорізької Торгово-промислової палати Володимир Шамілов зазначив, що сприяння зовнішньоекономічній діяльності регіонального бізнесу - є одним з найважливіших напрямів діяльності Палати. Низка угод про співпрацю з торгово-промисловими палатами країн Європи, в рамках яких здійснюється підтримка міжнародних ініціатив підприємців, створює умови для реалізації євроінтеграційної стратегії держави на регіональному рівні. В. Шамілов підкреслив, що такі заходи як форуми, коопераційні зустрічі, бізнес-місії, що ініціюються Запорізькою торгово-промисловою палатою, націлені на розвиток економіки регіону через поглиблення зовнішньоекономічних відносин з країнами партнерами України. 

 

Володимир Лупацій, координатор проекту «Національний Конвент України - ЄС», зупинився на можливостях розвитку взаємин з ЄС в контексті реалізації Угоди про політичну асоціацію з ЄС та Зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Зокрема він акцентував увагу на необхідності встановлення горизонтальних зв’язків між українськими та європейськими регіонами, а також на перспективності міжрегіональної взаємодії українських областей з метою реалізації великих проектів. В. Лупацій закликав учасників засідання до плідної співпраці над формуванням тексту рекомендацій робочої групи. 

 

UchastІрина Клименко, завідуюч відділом зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень, акцентувала увагу на принципах угоди про ЗВТ та викликах і можливостях запровадження нового формату відносин між Україною та ЄС.


Презентація. 

 

Учасники засідання також мали змогу ознайомитися з баченням Доктора Андрія Штайнера з Карпатського інституту розвитку у Кошице (Словаччина) відносно ролі регіональних та місцевих органів державної влади щодо підтримки малого та середнього бізнесу, виходячи з досвіду Словацької Республіки.


Текст виступу. 

 

Юлія Тищенко, голова правління Українського незалежного центру політичних досліджень, ознайомила присутніх із результатами соціологічних досліджень щодо ставлення громадськості до ЄС та зупинилась на деяких ініціативах регіональних адміністрацій в Україні в контексті утвердження європейських цінностей та практик в діяльності місцевих громад. 

 

Презентація.

 

Борис Соболєв, ст. наук. співробітник відділу зовнішньоекономічної політики НІСД, зупинився на проблематиці державної підтримки експортної діяльності в Україні та закликав присутніх до активніших дій і запровадження європейських підходів щодо сприяння національному бізнесу та просуванню української продукції на світові ринки. Зокрема, п. Соболєв нагадав, що Запорізька область однією з перших в Україні почала встановлювати контакти з представниками державних та громадських інституцій інших держав з метою налагодження економічних зв’язків між підприємствами області та іноземними підприємствами.

 

Текст виступу.

 

Олексій Їжак, завідувач відділу проблем воєнної політики Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в м. Дніпропетровськ зупинився на енергетичних аспектах співпраці з ЄС та окреслив нові можливості для посилення енергетичної незалежності України в контексті реалізації членства України в Енергетичному співтоваристві ЄС.

 

UchastПредставники підприємства «Мотор Січ» Костянтин Лоза та Олексій Зикін ознайомили присутніх із проблемами та оцінками перспектив діяльності галузі високотехнологічного машинобудування в контексті запровадження асоціативних відносин України з ЄС. На їхній погляд, українська влада має докласти максимум зусиль для того, щоб підприємства, подібні «ВАТ «Мотор Січ» не тільки не втратили традиційні ринки збуту в Росії та інших державах СНД, а й розширили свою присутність на висококонкурентних ринках в ЄС.


Презентація.

 

Микола Гамов, к.т.н., доцент, завідувач кафедрою міжнародних економічних відносин Запорізького національного технічного університету, зазначив, що Україні вигідно проводити активну зовнішньоекономічну політику, формуючи зони вільної торгівлі  країнами-партнерами. Проте підприємства України дуже тяжко включаються в міжнародні програми і особливо не знають що робити, коли Україна вступає в СОТ чи інші міждержавні стосунки. М. Гамов послався на досвід деяких країн, таких як Болгарія, Румунія, Угорщина, які змогли адаптуватися до спільного ринку ЄС, зокрема, сконцентрувавши зусилля на підготовці відповідних фахівців. 

 

UchastАнатолій Мокій, д.е.н, професор, проректор з міжнародних відносин і стратегічного розвитку Запорізького інституту економіки та інформаційних технологій, головний науковий співробітник Регіонального філіалу НІСД у м. Львові зупинився на принципах формування стратегічного партнерства України з іншими державами світу, відзначивши, зокрема, пріоритетність формування взаємовигідного партнерства як із ЄС в цілому, так із окремими країнами-членами ЄС. 

 

Микола Мальований, завідувач кафедрою Інституту післядипломної освіти, познайомив присутніх з проблематикою формування відношення молодих людей в Україні до ЄС та до європейських цінностей. Виходячи із можливостей поглиблення взаємовідносин з Євросоюзом, М. Мальований виклав своє бачення щодо перспектив розвитку вітчизняної системи освіти з використанням європейських підходів та досвіду. 

 

Олександр Давлєтов, професор Запорізького держуніверситету, вважає, що Україна вже зараз має брати активну участь у розбудові взаємовигідних відносин з ЄС, а в майбутньому – як член Європейського Союзу, Україна зможе впливати на вироблення союзних рішень і, таким чином, на процеси, що відбуваються на європейському континенті. Разом з тим, вважає науковець, перебуваючи осторонь від процесів євроінтеграції, Україна не матиме ані економічних, ані політичних ресурсів для такого впливу і може перетворитися радше на слабкий об'єкт, ніж активний суб'єкт європейської політики. 

 

Андрій Омельченко, доцент кафедри всесвітньої історії і міжнародних відносин Запорізького національного університету, зупинився на проблемі «спільних цінностей», які стали своєрідною відправною точкою для налагодження тісного діалогу між Україною та ЄС. Науковець висловив сумнів, що всі європейські цінності насправді є цінностями для сучасної України. Він вважає, що наша держава має прикладати більше зусиль, щоб дійсно розділити з європейцями такі цінності, як демократія, права та свободи людини, рівність громадян перед законом, недоторканість прав власності тощо. 

Uchast 

Леся Коваленко, к.і.н., ст. викладач кафедри всесвітньої історії і міжнародних відносин Запорізького національного університету, виклала бачення перспектив входження України до Європейського спільного освітнього і наукового простору.


Тези виступу. 

 

У виступах інших учасників засідання йшлося про практики реалізації політики у сфері європейської інтеграції в регіональному аспекті, прикладних аспектах державної підтримки експортної діяльності в умовах асоційованого членства в ЄС, секторальному співробітництві України з Європейським Союзом (впровадження «пакетів лібералізації» в енергетиці), про вплив зони вільної торгівлі з ЄС на торгівлю високотехнологічними товарами. 

 

За результатами виступів учасників та дискусії було підготовлено Рекомендації.