4-е засідання РГ Потенціал Зони вільної торгівлі між ЄС та Україною для зміцнення банківського сектору України"

Поділитися:

Uchast26 лютого 2013 року в Національному інституті стратегічних досліджень відбулося четверте сесійне засідання Робочої групи «Україна - ЄС на шляху до розширеної Зони вільної торгівлі» на тему: "Потенціал Зони вільної торгівлі між ЄС та Україною для зміцнення банківського сектору України".

 

Засідання відбулося у рамках проекту «Національний Конвент України щодо ЄС». Проект реалізується Національним інститутом стратегічних досліджень у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень та з Дослідницьким центром Словацької асоціації зовнішньої політики за підтримки Словацького агентства міжнародного розвитку (Slovak AID). Проект виконується під патронатом Адміністрації Президента України, Міністерства закордонних справ України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

 

У засіданні Робочої групи взяли участь представники Верховної Ради України, органів виконавчої влади, Представництва ЄС в Україні, Посольства Словацької Республіки в Україні, Словацького агентства з іновацій та енергетики, вітчизняних дослідницьких та аналітичних центрів, громадських організацій, незалежні експерти.

 

Список учасників.

 

На порядок денний засідання винесено обговорення наступних питань:

1. Загострення конкуренції на глобальному та регіональному ринках енергетичних ресурсів: виклики для України.

2. Проблеми інтеграції ринків електроенергії та газу України у внутрішній енергетичний ринок Європейського Союзу.

3. Принцип ринкового ціноутворення на енергетичних ринках як ключовий принцип реформування енергетичного сектору та чинник економічної інтеграції з ЄС.

4. Оновлення Енергетичної стратегії України на період до 2030 року: вибір пріоритетів.

 

UchastУчасники засідання відзначили наступне.

Приєднання України до Енергетичного Співтовариства відкрило для неї як нові перспективи, так і наклало серйозну відповідальність у реформуванні національного енергетичного сектору та забезпеченні надійності поставок енергоносіїв до країн ЄС.

 

Відповідно до взятих у рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства зобов’язань Україна має завершити роботу з адаптації національного законодавства до європейських норм, забезпечити їх практичну імплементацію, а також з модернізації енергетичної інфраструктури для забезпечення технічної можливості торгівлі енергоресурсами.

 

Передбачений перегляд національного законодавства у сфері енергетики має базуватися на визначених європейським правом принципах прозорості, обґрунтованості та прогнозованості, забезпечувати встановлення справедливих правил поведінки для всіх учасників енергетичних ринків, сприяти створенню умов для стабільного функціонування і розвитку підприємств паливно-енергетичного комплексу і надійного енергозабезпечення країни.

 

Імплементація домовленостей Енергетичного розділу ЗВТ+ передбачає якісне вдосконалення державної політики в енергетичній сфері, зокрема через законодавче запровадження незалежних регуляторів на ринках газу та електроенергії, а також принципів формування справедливої ринкової ціни на енергетичні товари та транзитні послуги.

За результатами дискусії було схвалено Рекомендації учасників засідання Робочої групи.