4-те сесійне засідання РГ "Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС: пріоритети для економічних реформ"

Поділитися:

Uchast14 березня 2012 року в Національному інституті стратегічних досліджень відбулося четверте сесійне засідання Робочої групи «Україна - ЄС на шляху до розширеної Зони вільної торгівлі» на тему: "Потенціал Зони вільної торгівлі між ЄС та Україною для зміцнення банківського сектору України".

 

Обговорення відбулося у рамках проекту «Національний Конвент України щодо ЄС». Проект розроблено Національним інститутом стратегічних досліджень за підтримки Українського незалежного центру політичних досліджень у партнерстві з Дослідницьким центром Словацької асоціації зовнішньої політики та Словацьким агентством міжнародного розвитку (Slovak AID). Проект виконується під патронатом Адміністрації Президента України, Міністерства закордонних справ України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

 

UchastУ межах Конвенту створено чотири Робочі групи, в тому числі, Робоча група «Україна – ЄС на шляху до розширеної Зони вільної торгівлі». Співголовами Робочої групи є Валерій Пятницький, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України, та Анатолій Кінах, президент Українського союзу промисловців і підприємців. Експерт-модератор Робочої групи від української сторони - Ірина Клименко, завідувач відділу зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень.

 

До участі у дебатах були запрошені представники органів державної влади, керівники банківських установ та представники наукових, громадських організацій, дипломатичних установ, акредитованих в Україні, провідні експерти з питань європейської інтеграції та банківської діяльності, ЗМІ.

 

Для обговорення учасниками Робочої групи були запропоновані такі питання:

 

Uchast1. Основні підсумки переговорного процесу щодо взаємного доступу на ринки фінансових послуг України та ЄС: здобутки, перспективи, суперечності.

 

2. Чи допоможе імплементація європейського банківського регулювання у реалізації довгострокових стратегій розвитку банківського бізнесу в Україні?

 

3. Яких трансформацій зазнає фінансовий ринок Євросоюзу та що потрібно врахувати Україні у процесі адаптації внутрішнього законодавства до європейського?

 

4. Формування Порядку денного інтеграції банківського сектору України до спільного європейського ринку:

- Якими мають бути пріоритети?

- Чи готові банки до запровадження європейських директив?

- Чи готовий Нацбанк до роботи в нових умовах?

- Якими є ризики, пов’язані з імплементацією європейського законодавства, та як їх можна мінімізувати?

 

За результатами виступів учасників та дискусії було підготовлено Рекомендації