Cпівробітники НІСД взяли участь у експертних безпекових дебатах “Prism Security Debates” на тему «Post-Будапешт для України: багатосторонні гарантії безпеки»

Поділитися:

6 грудня 2016 р. співробітники НІСД Полтораков О.Ю. та Ус І.В., взяли участь у експертних безпекових дебатах “Prism Security Debates” на тему «Post-Будапешт для України: багатосторонні гарантії безпеки».

 

Під час заходу експерти-міжнародники, дипломати і журналісти обговорили наступні питання:

 

1. Чи можливі багатосторонні гарантії безпеки Україні на тлі повної зневаги до норм та інститутів міжнародного права з боку агресора Росії?

2. Будапештський меморандум: чи можливі спільні дії підписантів в контексті гарантування безпеки Україні?

3. Заміна нормандського формату та будапештський: чи очікувати додану вартість?

4. Можливі правові та інституційні механізми гарантування та посилення безпеки.

 

В ході обговорення було висловлено низку важливих пропозицій, так колишній Міністр зовнішніх справ України Володимир Огризко закликав країни ЄС та Україну створити центр протидії економічній агресії РФ, а колишній Посол США в Україні Д. Гербст звернув увагу на те, що в тексті «Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї», більш відомому як «Будапештський меморандум», використовувалось слово «insurance», а не «guarantee», що важливо для розуміння зобов’язань країн згідно цього документу.

 

12