Експерт НІСД Ярослав Жаліло виступив модератором панельної дискусії «Трансформація українського Донбасу: від війни до миру»

Поділитися:

Заступник директора – керівник центру економічних і соціальних досліджень НІСД д.е.н. Ярослав Жаліло виступив модератором панельної дискусії «Трансформація українського Донбасу: від війни до миру». 

У своєму вступному слові Ярослав Жаліло, зокрема, наголосив, що для відновлення миру на Донбасі замало припинити вогонь та відновити конституційний порядок. Потрібно також збудувати модель нового Донбасу, яка стане основою для консолідації регіону. Насамперед, вона має бути впроваджена на контрольованій території, яка має стати «вітриною», що демонструватиме можливості трансформації регіону зі старою промисловістю. Після деокупації така модель може бути поширена на весь український Донбас. Пан Жаліло також зазначив, що масштаби проблеми настільки значні, що трансформація Донбасу має набути міжнародної підтримки та бути вбудованою у процес європейської інтеграції України.

Учасники панельної дискусії висловили власне бачення майбутнього Донбасу, головних проблем, які потребують рішення, ресурсного потенціалу, який для цього може бути залучений. Зокрема, йшлося про важливість гуманітарної складової трансформації, перехід від логіки війни до стратегічних підходів побудови миру, структурні трансформації як основу нової економіки Донбасу.

Наголошено на важливості обґрунтування доцільності проведення особливої політики відновлення Донбасу та докладання особливих міжнародних зусиль – шляхом визначення нової ролі Донбасу в національній економіці, а розв'язання регіональних проблем – у глобальному та макрорегіональному (європейському) вимірі.