Експерти НІСД взяли участь у міжнародній конференції «Україна після президентських та парламентських виборів: нова влада — нові можливості?»

Поділитися:

20 листопада заступник директора Інституту д.е.н. Ярослав Жаліло взяв участь у міжнародній конференції «Україна після президентських та парламентських виборів: нова влада — нові можливості?». Конференція, яка була організована Інститутом європейської політики (Німеччина) та Центром Разумкова (Україна), відбулася у Берліні.

Під час панельної дискусії «Внутрішня політика: як українська економіка може стати успішнішою?» пан Жаліло висловив бачення основних рушіїв, що можуть забезпечити успішність української економіки та перетворити проголошені урядом амбіційні цілі на практичні дії щодо їх досягнення. Серед таких рушіїв, на думку експерта, є реалізація потенціалу земельної реформи, впровадження нової промислової політики, реконструкція транспортної інфраструктури, децентралізація, побудова нової економіки Донбасу, впровадження соціальних стратегій, які зможуть послабити тиск на економіку соціального патерналізму.

Учасники дискусії підтримали думку про те, що уряд має вказати конкретні джерела запланованого економічного зростання, наголошували на важливості забезпечення в Україні влади права, протидії корупції, забезпечення прозорості прийняття рішень

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Максим Паламарчук виступив на панелі, присвяченій безпековій політиці України та викликам та можливим рішенням для врегулювання конфлікту на Донбасі. Він відзначив, що низка кроків сторін, зокрема, розведення військ на окремих ділянках лінії зіткнення, дають сподівання на подальший прогрес. Водночас, ключовим фактором для України є отримання відповідних безпекових гарантій для реалізації подальших заходів, передбачених Мінськими угодами.

Учасники дискусії дійшли згоди, що питання конфлікту на Донбасі є частиною комплексної проблеми відносин Росії з Заходом і Україною. Водночас, навіть обмежений прогрес у врегулюванні ситуації на Донбасі матиме позитивні гуманітарні наслідки.