Експерти НІСД взяли участь у семінарі «Досвід Латвії у впровадженні семи базових вимог НАТО щодо національної стійкості»

Поділитися:

7 травня 2021 р. у рамках співпраці та вивчення досвіду країн-членів НАТО у розбудові національної стійкості відбувся другий із серії організованих міністерством оборони Латвії онлайн-семінарів. Цього разу темою став «Досвід Латвії у впровадженні семи базових вимог НАТО щодо національної стійкості».

У вступному слові Посол України у Латвії О.Міщенко відзначив важливість для України посилення національної стійкості та необхідність продовження Україною реформ з метою досягнення сумісності з НАТО, зміцнення збройних сил та здобуття ще більшої міжнародної підтримки. Він подякував Латвії за допомогу, що надається, у тому числі і у вигляді поширення досвіду латвійських колег у сфері безпеки і оборони.

З латвійської сторони участь у заході взяли директор департаменту кризового управління міністерства оборони В.Ракстінс, голова служби цивільного захисту Державної пожежної служби І.Накуртс, директор центру медицини катастроф Державної служби екстреної медицини Д. Хайберга, керівник відділу координації політики безпеки міністерства транспорту В.Ліпенітс, представники міністерств та відомств, екстрених служб, бізнесу та неурядових організацій.

З метою обміну досвідом та напрацюваннями Латвії у сфері розбудови національної стійкості було представлено і обговорено питання:

  • щодо забезпечення безперервності урядування і надання критично важливих послуг;
  • створення і функціонування Центру об’єднаних операцій з цивільного захисту Латвії;
  • здатності уповноважених державних органів і муніципалітетів реагувати на неконтрольоване масове переміщення людей;
  • здатності медичних установ реагувати на ситуації з поширенням небезпечних хвороб, масовими людськими втратами; стійкого забезпечення водою, продуктами харчування та енергопостачання.

Обговорювались також проблеми кібербезпеки, безпечного і стійкого функціонування телекомунікаційних мереж, транспортних систем, військової мобільності та особливості підтримки приймаючої країни у межах НАТО.

Наголошувалося, що крім виконання базових рекомендацій НАТО щодо національної стійкості (NATO baseline requirements for national resilience), у сучасних умовах важливо звертати увагу також на забезпечення суспільної стійкості, зокрема, до інформаційних впливів.

Презентовані на семінарі матеріали спричинили жваве обговорення серед українських учасників, особливо щодо можливості та шляхів адаптації досвіду Латвії до умов України.

Латвійські учасники висловили зацікавленість у вивченні досвіду України, набутого у протистоянні російській гібридній агресії, а також продовженні серії семінарів з питань розбудови національної стійкості.

У заході взяли участь експерти відділу проблем стратегічного планування центру безпекових досліджень НІСД Ольга Резнікова, Костянтин Войтовський, Андрій Лепіхов.

 

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: lv100.lv