Експертка НІСД взяла участь у семінарі «Державний борг: просто про складне»

Поділитися:

Провідна наукова співробітниця відділу фінансової політики НІСД Лідія Лондар взяла активну участь у семінарі на тему «Державний борг: просто про складне», організованого Міністерством фінансів України в прес-центрі Українського кризового медіа-центру. У заході взяли участь директорка Департаменту боргової політики Міністерства фінансів Поліна Ярова, яка виступила з презентацією доповіді за темою семінару, та Сергій Фурса, спеціаліст відділу продажу боргових цінних паперів інвестиційної компанії «Драгон Капітал».

Програмою семінару до обговорення були винесені питання щодо: економічної суті державного боргу та причин його формування; стратегії Уряду з управління державним боргом та ролі боргових інструментів у фінансуванні дефіциту бюджету; наявних міфів навколо державного боргу та шкідливості фінансового популізму; заходів держави для зменшення боргового навантаження.

Під час обговорення доповіді Лідія Лондар поставила низку запитань, зокрема, стосовно планів Мінфіну щодо: розгляду варіантів заходів з упередження (мінімізації) додаткових виплат за ВВП-варантами; можливості передбачення у Державному бюджеті коштів на випадок повернення т. з. «боргу Януковича» при формуванні Програми управління державним боргом на 2020 рік; доцільності запровадження в Україні окремих (з переліку чинних в країнах ЄС) фіскальних правил; ризику відтоку капіталу при несприятливих умовах, обумовленого високою часткою гривневих ОВДП у власності нерезидентів.