Круглий стіл «Європейський проект і Україна».

Поділитися:

20 липня 2012 року в Національному інституті стратегічних досліджень відбулося засідання "круглого столу" на тему: «Європейський проект і Україна».

У заході взяли участь посадові особи органів державної влади, експерти, представники наукових організацій та широкої громадськості.

 

20-07-1Засідання відкрив заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень О.В. Литвиненко, який представив підготовлені співробітниками Інституту монографію та аналітичну доповідь «Європейський проект і Україна» (укр. eng.). Були наведені історичні паралелі пошуку Європою оптимальних шляхів розвитку та забезпечення власної безпеки в умовах зростання ризиків і загроз. О.В. Литвиненко зазначив, що представлені авторським колективом роботи є відчутним внеском у сучасну дискусію щодо майбутнього Євросоюзу та місце у ньому України.

 

Головний науковий співробітник відділу глобалістики та безпекових стратегій НІСД Г.М. Яворська презентувала основі положення монографії та аналітичної доповіді. Зокрема, було зазначено, що у роботах розглядається не лише еволюція ЄС як особливого інтеграційного утворення, але й специфіка євро інтеграційного руху України. Г.М. Яворська охарактеризувала роль чиннику часу у процесах формування європейського інтеграційного об’єднання,  наголосила на їх різновекторності. Також було наголошено на важливості делегування частини національних повноважень на наддержавний рівень.

 

Заступник завідувача відділу глобалістики та безпекових стратегій НІСД О.О. Резнікова виступила з презентацією аспектів монографії та аналітичної доповіді, присвячених європейській економічній інтеграції. Була охарактеризована ґенеза відповідного процесу, названі отримані країнами ЄС економічні вигоди. Особливу увагу було приділено питанню наявності протиріч й недоліків моделі європейської економічної інтеграції. Було зазначено у роботах приділено чимало уваги аналізу ймовірних сценаріїв перебігу кризи в єврозоні та ефективності антикризових реформ ЄС, а також визначенню пріоритетів економічного розвитку України в контексті зростання ризиків кризи в ЄС.20-07-3

 

 Президент Центру близькосхідних досліджень О.В. Богомолов зазначив, що визначаючись між європейським та євразійським інтеграційними проектами, для України принципове значення має самовизначення та реалізація своєї національної ідентичності.

 

20-07-4 Надзвичайний і Повноважний Посол України А.І. Веселовський зазначив, що євроінтеграційний рух в Україні стримує відсутність його популяризації, що породжує у суспільстві багато протилежних за змістом думок. Також негативний вплив на це процес має політична нестабільність в країні. Важливе значення, на думку А.І. Веселовського, має чітке розуміння переліку поступок, на які може йти України у процесі євро інтеграції, і які вигоди отримає від цього країна.

 

Науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва О.В. Сушко зазначив, що нині процес вибору між європейським та євразійським інтеграційними проектами є прозорим, оскільки у суспільстві є розуміння щодо різниці цілей і завдань відповідних проектів. Було наголошено, що вкрай актуальним питанням є детальний аналіз конкретних документів, які приймаються у процесі євроінтеграції України, зокрема Угоди про асоціацію, для визначення їх впливу на країну.

 

В обговоренні монографії та аналітичної доповіді «Європейський проект та Україна» (укр. eng.) також взяли участь викладач кафедри зовнішньої політики та дипломатії Дипломатичної академії України при МЗС України О.І. Шаповалова, ректор Українсько-Американського гуманітарного інституту О.О. Романовський, завідувач відділу зовнішньої політики НІСД А.З. Гончарук, заступник директора з міжнародних питань Міжнародного фонду “Єдиний світ” О.В. Семеній, заступник завідувача відділу культурної політики НІСД Н.Є. Пелагеша, старший науковий співробітник відділу стратегії реформування сектору безпеки НІСД В.В. Циганов, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва М. Йолкіна, завідувач сектору Європи відділу зовнішньої політики НІСД О.В. Снігир та інші.

 

Підбиваючи підсумки засідання “круглого столу”, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень О.В. Литвиненко подякував всіх присутніх за конструктивну і фахову дискусію.

 

Аналітична доповідь «Європейський проект та Україна» (укр.) (eng.)