Представники НІСД взяли участь у міжнародній конференції щодо розвитку українсько-білоруських відносин

Поділитися:

1

Старший науковий співробітник відділу проблем зовнішньої політики та міжнародної безпеки Микола Замікула та головний спеціаліст сектору зовнішньоекономічної безпеки відділу економічної безпеки Іван Ус взяли  участь в роботі міжнародної конференції «25 років україно-білоруського діалогу: перспективи двосторонніх відносин в часи глобальних викликів», яка відбулась 8 листопада 2016 року в приміщенні Дипломатичної академії України при МЗС України.

 

Серед доповідачів, які виступили в рамках заходу, варто відзначити таких експертів та державних діячів, як Й.В. Ігор Сокол, Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Білорусь в Україні; Ганна Гопко, голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах; Ігор Долгов, заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції; Володимир Хандогій, президент Української асоціації зовнішньої політики; Євген Прейгерман, керівник експертної ініціативи «Мінський діалог» (Білорусь); Андрій Русакович, голова правління Громадського об’єднання «Центр вивчення зовнішньої політики та безпеки» (Білорусь); Анатолій Максюта, голова правління Інституту суспільно-економічних досліджень; Арсеній Сивицький, директор Центру стратегічних та зовнішньополітичних досліджень (Білорусь).

 

Протягом роботи першої експертної панелі учасники розглянули проблематику україно-білоруського політичного діалогу. В рамках його вивчення були проаналізовані питання визначення рівня двосторонніх відносин Києва та Мінська, вплив на них глобальних світових акторів, співпраця України та Білорусі в рамках міжнародних організацій, відповідність заяв українських та білоруських лідерів щодо міждержавного партнерства реальному стану справ.

 

Друга експертна панель була присвячена вивченню економічної співпраці України та Білорусі. Учасники конференції розглянули перспективи поглиблення транскордонного регіонального співробітництва, шляхи оптимізації торгівельних відносин між державами, потенційні спільні проекти в сфері енергетики та транспорту.

 

Третя експертна панель стосувалась сучасних викликів в сфері безпеки. Вона була покликана визначити статус україно-білоруських відносин в безпековому форматі. В рамках обговорення були вивчені особливості співпраці Києва та Мінська після початку агресії РФ проти нашої держави, розглянуті перспективи використання українського досвіду протистояння гібридним загрозам в Республіці Білорусь.