Співробітники НІСД взяли участь у роботі міжнародного семінару

Поділитися:

18-20 квітня 2016 р. співробітники відділу проблем зовнішньої політики та міжнародної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Галина Яворська та Андрій Веселовський взяли участь у роботі міжнародного семінару «Криза, конфлікт і кризова дипломатія: концепт ЄС в Україні та Ізраїлі/Палестині». Галина Яворська є керівником української команди дослідників, що працюють в однойменному проекті Jean Monnet Network.

 

Захід відбувся у приміщенні посольства Литовської Республіки в Україні. Організатором виступив Центр дослідження Європи Університету Кантерберрі (Нова Зеландія). Учасники представляли Університет Бен Гуріона (Ізраїль), Університет Вітаутас Магнус (Литва) та інші академічні заклади.

 

Науковці з університетів України та з Ізраїлю виступили з презентаціями за результатами моніторингу преси, проведення контент-аналізу на базі основних понять, що створюють медійний образ ЄС, та побудови базових фреймових структур для окреслення специфіки образу ЄС у медіях. Сприйняття ЄС в українських виданнях було представлено за трьома напрямами – політичним, економічним, культурним. У презентаціях колег з університету Бен Гуріона (Ізраїль) запропоновано два окремих фрейми сприйняття ЄС з погляду ізраїльських та палестинських видань і проведено їхній порівняльний аналіз.

 

Медійний образ ЄС як в Україні, так і в Ізраїлі/Палестині має спільні риси, оскільки будується з переважанням внутрішньої перспективи у погляді на події в ЄС. У проекті застосовано методику статистичної обробки даних RASH, за допомогою якої визначено ступінь «помітності» (visibility) теми ЄС в різних українських газетах. Надалі передбачено проведення фокус-груп та серій інтерв’ю з метою виявлення поглядів на ЄС в Україні та Ізраїлі серед медійників, представників політичної еліти, громадських активістів, молоді.

 

Відомий український дипломат, співробітник НІСД Андрій Веселовський розповів про ключові моменти у сучасних відносинах Україна – ЄС у контексті російської агресії проти України та відповів на численні запитання учасників.