Участь експерта НІСД в семінарі НАТО з питань забезпечення національної стійкості

Поділитися:

128-29 березня 2017 року у м.Бухарест, Республіка Румунія проводився семінар НАТО з питань з планування на випадок надзвичайних ситуацій. Завідувач відділу енергетичної та техногенної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Суходоля Олександр Михайлович взяв участь у семінарі у складі делегації від України.

 

Метою відрядження була участь в обміні досвідом з питань посилення національної стійкості на випадок надзвичайних ситуацій й порушення основних функцій держави та представлення результатів досліджень Національного інституту стратегічних досліджень щодо формування державної системи захисту критичної інфраструктури в Україні.

 

Зазначений семінар НАТО був організований в рамках планування оцінки прогресу виконання країнами НАТО вимог щодо забезпечення національної стійкості, що були визначені Главами держав і урядів країн на Варшавському саміті НАТО у липні 2016 року. (Commitment to enhance resilience. http://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_133180.htm?selectedLocale=en)

Визначення сім базових вимог (the seven baseline requirements) забезпечення національної стійкості, фактично стали відповіддю НАТО на вимоги сьогодення, зокрема використання гібридних методів ведення війн, встановлюють національні зобов’язання для країн щодо:

- безперервності урядування та надання найважливіших державних послуг;

- стійкості енергозабезпечення;

- здатності ефективно справлятись з неконтрольованим переміщенням людей;

- стійкості водозабезпечення та постачання продовольства;

- здатності надавати допомогу великій кількості людей, що отримали пошкодження;

- стійкості систем комунікацій;

- стійкості транспортної системи.

 

На семінарі обговорювались питання щодо імплементації визначених вимог у національні системи стратегічного планування, обмін передовим досвідом та розроблення системи моніторингу прогресу країн-членів НАТО щодо встановлених цілей.

 

Під час роботи семінару Суходоля О.М. представив результати дослідження Інституту щодо розробки Зеленої книги з питань захисту критичної інфраструктури (http://www.niss.gov.ua/articles/2213/) та стан формування державної системи захисту критичної інфраструктури в Україні (Щодо створення державної системи захисту критичної інфраструктури.  http://www.niss.gov.ua/articles/2490/), мета якої якраз і полягає у гарантуванні національної стійкості через стале функціонування критичної інфраструктури країни, що забезпечує її спроможність надійно функціонувати у штатному режимі, адаптуватися до умов, що постійно змінюються, протистояти та швидко відновлюватися після реалізації загроз будь-якого виду.

 

При обговоренні механізмів та інструментів забезпечення національної стійкості в сучасних умовах О.Суходоля привернув увагу учасників семінару на роль громадянського суспільства та його здатності до самоорганізації. Зокрема саме самоорганізація громадян України в умовах розв’язаної агресії та фактичного зникнення «безперервності урядування» стали тією основою що забезпечила стійкість України, навіть за умов відсутності належного ресурсного забезпечення.