Відбувся онлайн-вебінар експертів НІСД і Азербайджанського центру аналізу міжнародних відносин

Поділитися:

16 березня 2021 року відбувся онлайн-вебінар експертів НІСД і Азербайджанського центру аналізу міжнародних відносин.

16 березня 2021 року відбувся онлайн-вебінар за участі експертів Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) та Центру аналізу міжнародних відносин (AIR Center), м.Баку, Азербайджан. Захід проходив у форматі експертної дискусії з почерговими виступами представників кожної сторони. З азербайджанської сторони захід модерував голова AIR Center Фарід Шафієв (Dr. Farid Shafiyev). До участі у дискусії були також запрошені керівники інших аналітичних центрів Азербайджану, а саме: Бакинського Центру ім. Топчибашева (Top-Center.org) та Кавказького центру політичного аналізу (CPAC).

Від НІСД у вебінарі взяла участь група експертів* під головуванням директора Інституту Олександра Литвиненка (Dr. Oleksandr Lytvynenko).

Захід був присвячений обговоренню широкого кола питань двостороннього співробітництва між Україною й Азербайджаном, зокрема у контексті сучасної безпекової ситуації в Чорноморсько-Каспійському регіоні.

З вступними промовами виступили керівники обох інституцій. Керівник AIR Center Фарід Шафієв зосередив увагу на важливості стратегічного партнерства України та Азербайджану, а також окреслив сучасний зовнішньополітичний контекст для Азербайджану.

Директор НІСД Олександр Литвиненко підкреслив важливість проведення дискусії для порівняння експертних точок зору щодо ситуації у Чорноморсько-Каспійському регіоні, а також вироблення спільного бачення і підходів для врегулювання політичних і економічних питань, які мають спільний інтерес для обох держав.

Експерти НІСД у своїх виступах зосередилися на таких питаннях:

  • особливості двосторонніх відносин між Україною та Азербайджаном, а також сучасний стан і перспективи співробітництва держав у рамках багатосторонніх форматів; проблеми і перспективи функціонування регіональних проектів, таких як ОЧЕС і ГУАМ, пріоритетні напрями співпраці (енергетика, транспорт, освіта тощо)
  • сучасна безпекова ситуація у Нагірному Карабасі, важливість досвіду Азербайджану в процесі модернізації та реформування збройних сил України

Окрема увага представниками обох сторін була акцентована на необхідності вдосконалення механізмів економічної співпраці України з Азербайджаном. Було зазначено, що скорочення обсягів як експорту, так і імпорту України з Азербайджаном у 2020 р. було більшим, ніж в середньому по світу та у України з іншими країнами. Це актуалізує потребу більш активного пошуку можливостей збільшення обсягів торгівлі. На думку експертів НІСД такими можливостями можуть бути участь у ініціативі ЄС по створенню «Служби технічної допомоги торгівлі в рамках Східного партнерства», активна реалізація якої розпочнеться у середині 2021 р. Ця ініціатива направлена на збільшення торгівлі як між країнами Східного партнерства, так і між цими країнами і ЄС. Було зазначено, що варто також звернути увагу на зацікавленість таких провідних держав, як Японія та Канада у співробітництві з організацією ГУАМ, членами якої є Україна та Азербайджан.

Експерти і партнери Центру аналізу міжнародних відносин Азербайджану у своїх виступах окреслювали основний порядок денний та перспективи для співробітництва України та Азербайджану в рамках регіональних ініціатив, зокрема з урахуванням позицій інших держав регіону (Туреччина, Болгарія, Румунія); висловили погляди на процес подальшого врегулювання Карабаського конфлікту.

Змістовна дискусія викликала неабиякий інтерес учасників з обох сторін. Її результатом стали пропозиції щодо подальших кроків з розвитку регіональної співпраці.

*Дискусанти з боку НІСД: