Засідання МЕРГ з питань протидії загрозам розповсюдження ЗМЗ, тероризму і захисту критично важливої інфраструктури

Поділитися:

25 липня 2012р. у конференц-залі Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) (вул. Пирогова, 7-а) було проведено сьоме засідання Міжвідомчої експертної робочої групи (МЕРГ) з питань протидії загрозам розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення, а також пов’язаних з ними терористичних загроз і захисту критично важливої для забезпечення життєдіяльності держави інфраструктури. Це було друге у поточному році зібрання групи, в якому взяли участь 25 представників міністерств, відомств і наукових установ, неурядових організацій тощо.

 

2507-1У своєму вступному слові голова засідання заступник керівника МЕРГ завідувач відділу стратегій реформування сектору безпеки НІСД О.Д.Маркєєва підкреслила, що, незважаючи на успішне з точки зору безпеки проведення фінальної частини ЄВРО-2012 в Україні, правоохоронні органи, спецслужби, усі, хто причетні до протидії тероризму та екстремізму в нашій країні не мають права розслаблятися, про що переконливо свідчать події останніх днів – кривава кінопрем’єра у м.Аврора (шт. Колорадо, США), теракт в аеропорту болгарського м.Бургас, серія вибухів в Іраку. Як було зазначено у виступі, якщо криваві інциденти з використанням  вогнепальної зброї в США, а також теракти з використанням вибухівки в Іраку, на жаль, відбуваються регулярно, то теракт проти ізраїльських туристів у Бургасі  засвідчує, що міжнародний тероризм може обрати для своєї атаки будь-яку країну, і це може статися не в останню чергу тому, що подолання систем безпеки тим легше, чим спокійнішою з точки зору терористичних загроз була країна.  Як приклад достатньо безтурботного ставлення до потенційних терористичних загроз О.Д. Маркєєва навела факт, оприлюднений у болгарських ЗМІ: останній щорічний 44-сторінковий звіт про національну безпеку містить лише одне речення зі згадкою про загрози міжнародного тероризму.  Що стосується ситуації в Україні, то у вступному слові було також привернуто увагу до факту масової бійки між фанатами київських футбольних клубів, яка сталася 22 липня і продемонструвала, що фанатський рух стає одним з напрямів каналізації екстремістських настроїв у суспільстві, який у разі послаблення контролю над ним (після ЄВРО-2012) може призводити до таких інцидентів і використовуватися для широкомасштабних провокацій.   

На завершення своєї промови головуюча засідання коротко поінформувала присутніх про доповіді та повідомлення, які будуть представлені на засіданні та стануть темами обговорень.

 

З доповіддю, присвяченою короткому огляду Сеульського саміту з (фізичної) ядерної безпеки, який відбувся 26-27 березня 2012 року, а також проблемі запровадження інтегрованого підходу до забезпечення експлуатаційної та фізичної ядерної безпеки, виступив співробітник секретаріату Українського ядерного товариства Д.В.Чумак. Зробивши короткий огляд зусиль міжнародного співтовариства рамках процесу, започаткованого президентом США Б. Обамою, доповідач поінформував членів групи про основні результати Сеульського саміту, дата проведення якого майже точно співпала з роковинами ядерної кризи на АЕС Фукусіма-І, а також про основний документ саміту -  Комюніке, в якому були визначені пріоритетні напрями діяльності як для держав-учасниць, так і для міжнародних організацій на найближчі два роки, тобто, до наступного саміту, проведення якого заплановано на 2014р. Одним з таких напрямів лідери держав і керівники міжнародних організацій визначили інтегрований підхід до забезпечення безпечного функціонування ядерної енергетики, який випливає із спільної кінцевої цілі заходів з експлуатаційної ядерної безпеки (nuclear safety) та заходів з фізичної ядерної безпеки (nuclear security), а саме: захисту життя і здоров’я людей і довкілля. "У зв’язку з цим, - підкреслив доповідач, -  Комюніке містить заклик до усіх країн та міжнародних організацій сприяти виконанню заходів з експлуатаційної та фізичної ядерної безпеки упродовж усього життєвого циклу ядерних установок узгоджено і в такий спосіб, який забезпечуватиме ефект синергії". На завершення своєї доповіді Д.В.Чумак запропонував ряд заходів, які, на його погляд, могли б сприяти виконанню цього завдання, підкресливши при цьому особливу роль Держатомрегулювання України.

 

2507-2Темою другої доповіді, яку зробив старший науковий співробітник відділу екологічної та техногенної безпеки НІСД С.І. Кондратов, була протидія незаконному обігу ядерних та інших радіоактивних матеріалів, яка є одним з пріоритетних напрямів зусиль як на міжнародному, так і на національному рівнях, у зменшенні загроз і ризиків ядерного тероризму та ядерного розповсюдження. Основні положення доповіді ґрунтувалися на матеріалах Другої міжнародної конференції ІНТЕРПОЛу з питань аналізу ситуації та трендів щодо незаконного обігу ядерних та радіоактивних матеріалів, ядерного та радіаційного тероризму, яка відбулася 25-26 квітня у м. Умеа (Швеція). Доповідач представив короткий огляд глобальних процесів, що відбуваються у цій сфері, використовуючи інформацію з Бази даних МАГАТЕ з незаконного обігу відповідних матеріалів, а також результати досліджень шведських науковців, які представили аналіз регіональних тенденцій щодо незаконного обігу ядерних та інших радіоактивних матеріалів. С.І.Кондратов привернув увагу присутніх до низки проблем, які, на його думку, заважають якісному аналізу ситуації у цій сфері, а саме: невідповідність малої чисельної аналітиків та експертів, які беруть участь у таких заходах,  глобальному характеру поставлених завдань; недостатня надійність статистичних даних про інциденти з ядерними та радіоактивними матеріалами; недостатня глибина аналізу щодо ряду важливих питань протидії незаконному обігу. Доповідач поінформував присутніх, що у відділі екологічної та техногенної безпеки НІСД буде підготовлено аналітичний матеріал з цієї тематики для його подальшої розсилки заінтересованим державним органам.

 

Старший консультант відділу екологічної та техногенної безпеки НІСД Д.С.Бірюков доповів про результати роботи круглого столу "Захист критичної інфраструктури: проблеми та перспективи впровадження в Україні", який був проведений 17 липня в НІСД за участі представників міністерств та відомств, академічних та освітніх установ, підприємств, громадських та професійних об’єднань. Доповідач підкреслив, що масштабні природні лиха, техногенні аварії та загрози катастрофічного тероризму з використанням зброї та матеріалів масового знищення з усією гостротою ставлять захисту критично важливих для існування держави об’єктів, систем та ресурсів. У багатьох розвинених державах світу, а також у таких міжнародних організаціях, як ЄС та НАТО активно запроваджується системний підхід у цій сфері, який реалізується, зокрема, через введення концептуального терміну (поняття) "критична інфраструктура". На жаль, як відзначив Д.С.Бірюков, наша держава попри євроінтеграційні устремління у цьому питанні значно відстає від своїх стратегічних партнерів, а в українському законодавстві навіть не існує такого або аналогічного за змістом терміну. Значну частину свого виступу Д.С.Бірюков приділив рекомендаціям круглого столу, зокрема, пропозиції щодо розгляду в рамках діяльності РНБОУ можливості ініціювання процесів удосконалення державної системи захисту критичної інфраструктури в Україні шляхом створення при Апараті РНБОУ робочої групи для розробки відповідної стратегії. Доповідач також запропонував розглянути можливість у разі створення згаданої робочої групи залучення МЕРГ до аналітичного і наукового супроводу її діяльності. На думку Д.С.Бірюкова, найбільш важливими напрямами впровадження концепції захисту критичної інфраструктури в Україні мають бути подальший розвиток національного законодавства в безпековій сфері з метою його гармонізації із законодавством стратегічних партнерів нашої держави та ЄС, а також розроблення загальної методології оцінки ризиків для об’єктів критичної інфраструктури для усіх видів загроз.

 

Питанням планування роботи МЕРГ та подальшого розвитку організаційних форм її діяльності торкнувся у своєму виступі заступник керівника групи, завідувач відділу екологічної та техногенної безпеки НІСД Ю.М. Скалецький. Зокрема він зазначив, що діяльність МЕРГ заслужила на позитивну оцінку керівництва НІСД, і це знайшло своє відображення у факті включення засідань групи у плани роботи відділу та інституту. У зв’язку з необхідністю планування тематики засідань МЕРГ Ю.М.Скалецький запропонував застосувати змішаний підхід, а саме: визначати теми доповідей для засідань МЕРГ, виходячи із потреб розгляду як фундаментальних проблем забезпечення безпеки, віднесених до компетенції групи, так і актуальних подій та процесів, які "підказує" життя. При цьому, на думку заступника керівника МЕРГ, фундаментальні питання можуть стати основою для планування зібрання групи, у той час, як актуальні теми доповідей доцільно уточнювати при підготовці чергового засідання. Ю.М.Скалецький закликав також усіх присутніх до більш активної участі у роботі групи, зокрема, з метою урізноманітнення форм її діяльності. З цією метою, на його думку, було б корисно організувати спільний захід за участі представницьких органів НАТО, яка залишається важливим партнером України у сфері безпеки.

 

2507-3При обговоренні доповідей відбулася жвава дискусія, в якій члени групи торкнулися цілої низки важливих питань, що стосувалися як тематики зроблених доповідей, так й інших важливих проблем протидії тероризму, а також подальшої організації роботи МЕРГ. Зокрема, радник директора НІСД А.Б. Качинський у своїх коментарях та репліках торкнувся особливої ролі спецслужб, яку вони відіграють у протидії незаконному обігу ядерних та інших радіоактивних матеріалів, підкреслив необхідність урахування усіх факторів, що впливають на національну безпеку, при розгляді можливостей нашої держави щодо захисту критичної інфраструктури.  Свою точку зору на мотивацію терористів, вибір ними способів здійснення терористичних актів і зв’язок їх діяльності з висвітленням у ЗМІ висловив старший науковий співробітник НІСД В.В.Циганов. Також привернула увагу присутніх його пропозиція щодо необхідності  розвитку  в державі екстремальної журналістики, з відповідними етичними стандартами. Про особливості застосування так званої "брудної бомби" висловився старший науковий співробітник Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки І.Я.Кузмяк. Питань надійності даних про незаконний обіг ядерних та інших радіоактивних матеріалів, які оприлюднюються на міжнародних заходах, а також можливості розширення тематики засідань групи за рахунок включення розгляду соціально-політичних факторів зростання терористичних загроз торкнувся   

 

І.Ю.Худецький, провідний науковий співробітник Інституту електрозварювання ім. Є.О.Патона НАНУ.

У своїй репліці стосовно удосконалення роботи групи голова засідання О.Д.Маркєєва висловила думку, що засідання можна "оживити", включивши до їх порядку денного розгляд конкретних випадків, проблематика яких віднесена до компетенції МЕРГ. Заступник керівника МЕРГ Юрій Скалецький підтримав цю ідею, зазначивши, що таким випадком могла б стати, наприклад, ситуація, яка раз по раз виникає у зв’язку з періодичними чутками про аварії на українських АЕС.

 

Підбиваючи підсумки засідання, його голова О.Д.Маркєєва подякувала учасникам групи за активну участь і плідну дискусію і закликала до подальшої енергійної роботи. Вона також повідомила присутнім, що інформація про засідання МЕРГ буде невдовзі розміщена на сайті Національного інституту стратегічних досліджень