Спільне засідання Національного інституту стратегічних досліджень, ГО «Клуб банкірів», Міністерства юстиції України та Національної школи суддів України на тему «Іпотека в Україні 2021: аналіз юридичних аспектів»

Поділитися:

2 липня 2021 р. у Національному інституті стратегічних досліджень  відбулось спільне засідання НІСД, ГО «Клуб банкірів», Міністерства юстиції України та Національної школи суддів України на тему «Іпотека в Україні 2021: аналіз юридичних аспектів».

Участь у засіданні, зокрема, взяли: Ярослав Жаліло, заступник директора - керівник Центру економічних і соціальних досліджень НІСД, доктор економічних наук, Людмила Мостова, голова ради ГО «Клуб банкірів», Дмитро Кирилюк, директор департаменту нотаріату та державної реєстрації Міністерства юстиції України, Ольга Умнова, суддя Національної школи суддів України.

Наукову спільноту та експертне співтовариство серед учасників засідання представляли Сергій Кораблін, заступник директора Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України, член-кореспондент НАНУ, Олександр Любіч, віце-президент ДННУ «Академія  фінансового управління», доктор економічних наук, Дмитро Гладких, головний консультант НІСД, доктор економічних наук, Анатолій Дробязко, завідувач відділу фінансових ринків ДННУ «Академія фінансового управління», Юрій Прозоров, президент Українського товариства фінансових  аналітиків, Сергій Волков, голова правління Агентства по рефінансуванню житлових кредитів, президент Української іпотечної асоціації, член Клубу банкірів.

У засіданні також взяли участь представники банківського сектору, зокрема, Ірина Гаврильчук, голова  наглядової ради «RwS Банку», Євген Казаков, заступник голови правління «Кристалбанку», Владислав Кравець, радник голови Правління «Укргазбанку», Олеся Листопад, керівник юридичного управління АТ «Європейський промисловий банк», а також Сергій Фролов, голова Асоціації  спеціалістів банківської оцінки України.

У вступному слові перед учасниками заходу Ярослав Жаліло зазначив, що адекватне правове забезпечення є ключовим аспектом розвитку іпотечного кредитування та висловив учасникам побажання плідної дискусії.

У своїй вітальній промові голова ради Клубу банкірів Людмила Мостова високо оцінила співпрацю з НІСД в обговоренні актуальних проблем сучасної економіки, а також висловила вдячність Міністерству юстиції України за участь у підготовці засідання Клубу.

Предметом фахової дискусії на засіданні стали доповіді учасників. Зокрема, виступ Дмитра Кирилюка, директора департаменту нотаріату та державної реєстрації Міністерства юстиції України, був присвячений ключовим юридичним проблемам, які виникають у процесі розвитку іпотечного ринку в Україні, зокрема, відсутності єдиної бази державних реєстрів нерухомості в електронному вигляді, розбудові повноцінної індустрії, що легалізує практику неповернення іпотечних кредитів, відсутності надійного механізму повернення іпотечних кредитів, наданих на первинному ринку житла.

Презентація доповіді Олени Умнової, судді ВССУ у відставці, на тему «Проблеми захисту права власності у спорах, які випливають з кредитних правовідносин. Іпотека та захист права власності», була присвячена еволюції та основним проблемам дотримання чинного законодавства, пов’язаного з наданням та поверненням іпотечних кредитів.

Виступ голови правління Агентства по рефінансуванню житлових кредитів Сергія Волкова був присвячений обґрунтуванню доцільності використання в Україні такого популярного і поширеного за кордоном фінансового інструменту як іпотечні облігації.

Юрій Прозоров, президент Українського товариства фінансових  аналітиків, у своїй промові окреслив ключові проблеми впровадження урядової програми «Доступна іпотека 7 %», що пов’язані, зокрема, з ризиком зростання кредитних ставок у майбутньому, що може стати наслідком як бюджетних проблем, так і зміни ринкової кон’юнктури на ринку кредитних ресурсів, з урахуванням довготривалого (до 20 років) терміну надання іпотечних кредитів.

Підсумовуючи, Людмила Мостова подякувала колегам за активну участь у дискусії та підкреслила зв’язок успішного розвитку іпотечного ринку в країні з динамікою наповнення та структурою видатків державного бюджету.

Підбиваючи підсумки заходу, Ярослав Жаліло також подякував усім присутнім за фахове обговорення проблематики іпотечного кредитування та висловив сподівання, що відкрита дискусія професіоналів-юристів та професіоналів-банкірів сприятиме вирішенню більшості окреслених проблем.

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: НІСД

Прикріплені файли
umnova.pdf970.39 КБ