Україна: Гуманітарний вплив. Звіт ООН про ситуацію станом на 16 березня 2022 р

Поділитися:

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), унаслідок бойових дій станом на 15 березня кількість жертв серед цивільного населення зросла до 1900 – у тому числі 726 убитих. Ці цифри, ймовірно, є набагато вищими, оскільки дані ще підтверджуються на тлі дедалі інтенсивніших зіткнень по всій країні.
  • З 15 березня географічно масштаб бойових дій поширився на населені пункти, які раніше не постраждали безпосередньо. В Одеській області (південь) обстріляли села Біленьке, Лебедівка, Санжейка та Затока – усі вони розташовані приблизно за 30 км на південь від третього за величиною міста країни – Одеси. У той же час Запоріжжю (Запорізька область, південний схід України) завдано удару, а люди, які втікають з Маріуполя (Донецька область, схід України), масово прибувають до міста.
  • Через бойові дії в Україні майже 4,9 млн людей стали внутрішньо переміщеними особами, зокрема понад 3 млн залишили країну. За даними Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), з 24 лютого з України вивезено понад 1,5 млн дітей – у середньому 75 тис. на день. На тлі широкомасштабного переміщення зростає кількість випадків сексуального та ґендерного насильства (СГН) і підвищується ризик торгівлі людьми.
  • Соціально-економічні наслідки воєнних дій загрожують звести нанівець десятиліття розвитку й досягнень у сфері скорочення бідності. Програма розвитку ООН (ПРООН) передбачає, що за найгіршого сценарію – тривання й поглиблення бойових дій – тривожні 90 % українського населення можуть зіткнутися з бідністю та надзвичайною економічною вразливістю.
  • 15 березня міська влада Маріуполя повідомила, що близько 20 тис. людей виїхали з міста, спустошеного бойовими діями, на приблизно 4 тис. приватних транспортних засобах. Водночас близько 350 тис. ‒ 400 тис. жителів залишаються в пастці міста, оскільки критичні запаси продуктів харчування, води та ліків, дедалі зменшуються.
  • Оскільки мільйони людей постійно переміщуються, змушені ховатися в людних місцях, де не завжди дотримуються санітарні вимоги, обмежені в доступі до медичних послуг, ризик спалахів інфекційних захворювань, включаючи COVID-19, холеру, поліомієліт, туберкульоз тощо, продовжує зростати.

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД

Докладніше: