Українське Міжмор'я: стабілізація у час викликів

Поділитися:

У ході експертного семінару в рамках Проєкту "Попередження конфліктів у Південній Україні" Центру близькосхідних досліджень (AMES)» на території південних районів Запорізької та Херсонської областей, за сприяння National Endowment for Democracy (США), який відбувся 14 травня у м. Херсон, експерт НІСД Максим Паламарчук у дистанційному режимі здійснив презентацію підготовлених за його участю рекомендацій "Українське Міжмор'я: стабілізація у час викликів".

"Стратегічне значення півдня Херсонської та Запорізької області України, а відтак особлива цінність підтримання стабільності у цьому регіоні залишилася незмінною з часу підготовки Центром близькосхідних досліджень рекомендацій, вперше оприлюднених у листопаді 2019 року. Деструктивні тенденції на цих теренах можуть мати непропорційно великі негативні наслідки через ризик втручання Російської Федерації та розширення зони збройного конфлікту. Міждержавна конфронтація мід Росією і Україною триває. Пов’язані з російською владою структури продовжують підривну діяльність у регіоні на рутинній основі.

За цей час регіон продемонстрував достатню опірність потужним впливам трьох негативних чинників. Перший з них, пандемія COVID-19, мав глобальний характер. Втім його вплив на регіони і громади з меншими ресурсами був більш потужний, особливо враховуючи важливіше значення для півдня України туризму, а також дрібнооптової торгівлі продукцією сільського господарства"

На основі здійснених польових досліджень, аналізу змін безпекової та соціально-економічної ситуації у регіоні відповідні рекомендації зосереджуються на шляхах оптимізації використання наявних ресурсів для розвитку південних районів Запорізької та Херсонської областей, провідної ролі жителів та територіальних громад у визначенні його конкретних напрямів.

У семінарі також взяв участь завідувач сектору досліджень Таврійського регіону та Криму НІСД Олександр Максименко, який у своєму виступі зупинився на проблемі поширення дестабілізуючого інформаційного контенту на територіях громад, прилеглих до окупованого Криму, та напрямах її вирішення. У рамках обговорення етапів адміністративно-територіальної реформи, експерт зосередив увагу на проблемах, які виникли під час укрупнення районів.

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: wikipedia.org, НІСД