Вийшла друком аналітична доповідь НІСД «Організація системи забезпечення національної стійкості на регіональному і місцевому рівнях»

Поділитися:

Відповідно до пункту 47 Стратегії національної безпеки України «Безпека людини – безпека країни», затвердженої Указом Президента України від 14.09.2020 р. № 392, Україна має сформувати й запровадити національну систему стійкості, що передбачає, серед іншого, дієву координацію та чітку взаємодію органів сектору безпеки і оборони, інших державних органів, територіальних громад, бізнесу, громадянського суспільства і населення у запобіганні й реагуванні на загрози та подоланні наслідків надзвичайних ситуацій, налагодження та підтримання надійних каналів комунікації державних органів із населенням на всій території України тощо.

Реалізація цього завдання передбачає налагодження такої співпраці і створення необхідних організаційних механізмів не лише на загальнодержавному рівні, а передусім на регіональному й місцевому рівнях, адже саме там має забезпечуватися ефективне первинне реагування на загрози широкого спектру. Створення постійно діючих форматів взаємодії органів державної і місцевої влади, підприємств і організацій, населення і засобів масової інформації на регіональному і місцевому рівнях, є необхідною умовою ефективності реалізації державної політики у сфері забезпечення національної безпеки та стійкості.

В аналітичній доповіді досліджено методологічні, організаційні, правові, політичні та інші аспекти забезпечення стійкості регіонів і територіальних громад. Проаналізовано кращі світові практики в цій сфері на прикладах формування та функціонування округів безпеки Нідерландів і місцевих форумів стійкості Великої Британії.

З урахуванням кращих світових практик, рекомендацій ОЕСР і НАТО, а також особливостей організації та функціонування загальнодержавних систем і механізмів забезпечення безпеки на регіональному та місцевому рівнях, автори пропонованого видання розробили рекомендації щодо формування в Україні комплексної організаційної моделі забезпечення безпеки та стійкості регіонів і територіальних громад, а також створення постійно діючих форматів взаємодії органів державної і місцевої влади, підприємств і організацій, громадянського суспільства.

Видання розраховане на експертів, науковців, фахівців у галузі національної безпеки, суб’єктів владних повноважень, представників громадських організацій та окремих громадян, усіх, хто цікавиться проблемами розбудови національної стійкості, а також може бути корисним під час розроблення та ухвалення нормативно-правових актів, що регулюватимуть правовідносини в цій сфері.

З аналітичною доповіддю можна ознайомитися у бібліотеці НІСД, національних бібліотеках України, бібліотеках вищих навчальних закладів у регіонах України. З електронною версією аналітичної доповіді можна ознайомитись на офіційному сайті НІСД.

Для цитування:

Організація системи забезпечення національної стійкості на регіональному і місцевому рівнях : аналіт. доп. / [Резнікова О. О., Войтовський К. Є., Лепіхов А. В.] ; за заг. ред. О. О. Резнікової. Київ: НІСД, 2021. 140 с.

 

 

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: НІСД