Звернення науковців Національного інституту стратегічних досліджень до наукової спільноти

Поділитися:

Шановні колеги!

Національний інститут стратегічних досліджень було створено 30 років тому. Усі ці роки ми працювали задля становлення та розвитку нашої незалежної країни. Ми формували стратегії та політики, спрямовані на розбудову мирного життя у вільній, незалежній європейській Україні. На європейську перспективу. Розвиток регіонів країни. Згуртованість. Сталий розвиток. «Цифрову державу». «Зелену економіку».

Мир в Україні було перекреслено рано вранці, 24 лютого, коли Російська Федерація вдерлася до нашої країни, загрожуючи всьому, що у нас є, нашим жінкам, дітям, нашим планам, майбутньому, самому життю. Горить місто-мільйоннник Харків. Під постійними ракетними ударами Київ – багатомільйонне місто з понад півторатисячолітньою історією, столиця держави, яка уклала Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Атакуються Херсон, Чернігів, Маріуполь, Суми, Миколаїв. Практично скрізь Україною лунає повітряна тривога. Вже загинули сотні мирних громадян, серед яких – діти. Люди піднялися на захист своєї держави, свободи, мрій, гідності, права на існування, права на українську ідентичність. Як і в 2014 році на Майдані, вони захищають свій європейський вибір. Тільки тепер Майдан – це вся країна. І вся Україна є переднім краєм, який захищає європейські цінності від оскаженілого ворога. Ми віримо, що Україна вистоїть у цій боротьбі.

Саме в цей час Україна подала заяву про вступ до Європейського Союзу за прискореною процедурою. Чи може хтось вважатися більшим європейцем, ніж той, хто кладе за європейські цінності власне життя?

Водночас боротьба України – це боротьба за весь цивілізований демократичний і ліберальний світ, за його цінності та сталий розвиток. Це час консолідації та єднання всіх прогресивних сил світу заради нашого з вами спільного майбутнього. Час єднання і консолідації не лише політиків, дипломатів, митців і громадських лідерів. Це час єднання і наукової спільноти.

Ми звертаємося до колег з усіх країн світу, з якими наш Інститут мав честь співпрацювати усі ці роки, з якими ми спілкувалися на наукових, публічних та політичних самітах, з ким ділилися своєю аналітичною думкою, вели очну й заочну полеміку.

Україна сьогодні потребує підтримки наукової спільноти.

Припиняйте співпрацю з російськими науковими установами.

Розривайте індивідуальне партнерство, відкликайте статус випускників, обмежуйте можливості публікації російських дослідників, які підтримують агресію.

Припиняйте грантове фінансування російських наукових установ.

Поширюйте правдиву інформацію, про те, що відбувається в Україні сьогодні.

Ми звертаємося до українських та закордонних колег із закликом налагодження взаємодії та співпраці над швидким науковим обґрунтуванням рішень в умовах війни на території сучасної європейської держави із складною економічною, комунікаційною, соціальною інфраструктурою.

Якою має бути дорожня карта прийняття країни до ЄС за прискореною процедурою після ухвалення політичного рішення?

Як світовій спільноті надати системну невоєнну відповідь державі-агресору?

Як досягти стійкості економіки в умовах війни?

Як запобігти кризі інформаційної, енергетичної, транспортної інфраструктури?

Як захистити населення та вирішувати гуманітарні питання?

Як оптимізувати самоорганізацію та взаємодію громад?

Це – принципово нові виклики для кожного з нас. Війни такого масштабу Європа не бачила з 1945 року. Проте ми віримо, що у ХХІ столітті є дещо сильніше, ніж груба цинічна сила. Адже наша спільна сила – це наш розум.

Науковці Національного інституту стратегічних досліджень
Київ, Україна, 3 березня 2022 року