Експерт НІСД: «Дефіцит нафти і газу у світі є більше політичним, ніж економічним»

Поділитися:

Про те, звідки виник дефіцит

Світова економіка впродовж останніх десятиріч вибудовувалася за певною моделлю: основна частина компаній територіально розміщувала своє виробництво в країнах Азії. Цей регіон навіть отримав неофіційну назву — «фабрика світу». Але у 2020 році світ опинився на порозі великої пандемії, до якої не був готовий. Однією зі складових пандемії COVID-19 cтало уповільнення стандартних процедур, пов’язане із запровадженням заходів безпеки для протидії поширенню вірусу (наприклад, вимірювання температури тіла, що потребує додаткових часових затрат). Ця тенденція до уповільнення, що спостерігається у всьому світі, призвела до «дефіциту часу». Саме «дефіцит часу» призвів до продовольчого дефіциту, який спостерігаємо сьогодні.

Про черги з суден на проходження через судноплавний шлях та розвантаження, спричинені COVID-19

Проблема із значними чергами суден на розвантаження та проходження через судноплавний шлях виникає через запровадження обмежувальних процедур, пов’язаних із пандемією COVID-19. Швидше за все, щоб уникнути цієї проблеми, відбудеться перегляд процедур, - тому не слід очікувати тривалого ефекту на світову торгівлю.

Крім того, Світова організація торгівлі на початку жовтня поточного року розробила свій сценарій розвитку процесів. Згідно з їхніми розрахунками, які підкріплені чималою кількістю досліджень, зростання торгівлі у фізичному обсязі у 2021 році порівняно з 2020 роком становитиме 10,8%.

Про те, чому виник дефіцит нафти та газу у світі

Основною причиною виникнення дефіциту нафти та газу у світі все ж залишається так званий «дефіцит часу», зокрема спричинений введенням обмежувальних процедур, але є й інші чинники.

В Європі це відбувалося з тієї причини, що Російська Федерація згадала термін "італійський страйк", суть якого полягає у точному виконанні умов укладеного контракту без відхилення від прописаних у ньому норм, навіть якщо у цьому є нагальна потреба. Якщо традиційно, попри укладений контракт, можна було додатково докуповувати газ, то на цей раз РФ відмовилася продавати газ понад норму контракту, що спричинило дефіцит миттєво. Хоча для «Газпрому» це був додатковий прибуток, через що надалі вони від цієї практики частково відмовилися.

Про основні причини виникнення дефіциту товарів у багатьох країнах світу експерт НІСД Іван Ус розповів 21 жовтня 2021 року на «UA: Українське радіо», де був запрошеним гостем програми «Сьогодні. Вдень».

 

Джерело

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: freepik.com, UA: Українське радіо, НІСД