Експерт НІСД Іван Ус прокоментував в етері програми «Head to Head» каналу «UATV» майбутні перспективи Світової організації торгівлі (СОТ)

Поділитися:

Іван Ус: «Врегулювання торгових суперечок міжнародною організацією є справедливішим порівняно з вирішенням таких суперечок у рамках договорів про зони вільної торгівлі» 

Іван Ус, головний консультант відділу зовнішньоекономічної політики НІСД, прокоментував в етері програми «Head to Head» каналу «UATV» щодо ситуації з Органом врегулювання суперечок СОТ. Пан Ус зазначив, що 10 грудня 2019 року Апеляційний орган СОТ було скорочено до одного члена, після того як вийшов другий термін для двох із трьох членів ОВС. Апеляційний орган СОТ, що складався зазвичай із семи членів, більше не нараховує мінімальних трьох членів, необхідних для слухання нових апеляцій.

Така ситуація  була загрозливою для подальшого існування СОТ, тож у результаті міждержавні суперечки стали вирішуватися згідно з численними зонами вільної торгівлі. В такій ситуації економічні інтереси слабкіших країн будуть менш захищеними. Щоб уникнути цих ризиків, Іван Ус запропонував наступні кроки задля збереження ролі СОТ у глобальній системі координат.     

Докладніше у відео (англ):