Експерти НІСД виступили ініціаторами проведення в Херсоні круглого столу щодо впровадження інноваційних технологій в транспортній галузі

Поділитися:

11 березня за ініціативою сектору досліджень Таврійського регіону і Криму в місті Херсоні НІСД відбувся круглий стіл «Застосування полімерних композитів для підвищення економічної продуктивності транспортних засобів, як елемент технологічного прориву України». Херсонська державна морська академія та Науковий парк при академії вже вдруге виступили співорганізаторами проведення круглого столу. Перший подібний захід в рамках Меморандуму про спільну діяльність НІСД та ХДМА відбувся 1,5 роки тому та мав назву «Розбудова транспортної інфраструктури як рушій соціально-економічного розвитку Півдня України».

Модератором заходу виступив Олександр Максименко, завідувач відділу досліджень Таврійського регіону і Криму в місті Херсоні НІСД.

У роботі круглого столу взяли участь представники влади, бізнесу та науки. З огляду на те, що на заході були представлені провідні вищі навчальні заклади регіону у галузях водного транспорту та суднобудування: співорганізатор заходу — Херсонська державна морська академія та Національний університет кораблебудування ім. Макарова, основна увага була сфокусована на виступах дослідників і науковців. Серед доповідачів круглого столу слід відзначити вітальний виступ заступника директора НІСД д.е.н. Ярослава Жаліла, першого заступника голови Херсонської обласної державної адміністрації Дмитра Бутрія та експерта сектору Тамари Алексенко щодо синергії дій влади, зокрема регіональної, та науки і бізнесу в питанні запровадження інноваційних наукових винаходів для подолання економічного розриву між Україною та країнами-світовими лідерами у втіленні надсучасних технологій.

В своїй доповіді «Досвід функціонування наукового парку Херсонської державної морської академії «Інновації морської індустрії» у впровадженні передових наукових технологій» його директорка д.ф.н. Алена Лещенко зупинилася, зокрема, на результатах співпраці з НІСД.

Під час круглого столу детально розглядалися питання використання полімерів (ХДМА) та композитів (НКУ ім. Макарова) в таких галузях як нафтогазова, корабле- та автомобілебудування, суспільна безпека та енергетика. З доповідями про надбання Полімерної школи Херсонської державної морської академії виступили Лауреат Державної премії д.т.н. Андрій Букетов та його команда: д.т.н. Олександр Сапронов, к.т.н. Микола Браїло, к.т.н. Сергій Якущенко та аспірант Кирило Юренін. Особливу увагу виступаючі приділили вторинному використанню відходів сировини української промисловості та економічній ефективності від наднизької вартості полімерних та композитних матеріалів, отриманих за допомогою інноваційних технологій, розробниками яких є саме українські вчені. Від Національного університету кораблебудування ім. Макарова пролунали яскраві доповіді д.т.н. Юрія Харитонова «Формування технологічної платформи Shipbuilding 4.0 в Україні» та к.т.н. Євгена Бурдуна про використання полімерних композитних матеріалів в конструкціях підводних технічних засобів. Керівник Херсонського філіалу компанії ТОВ «Пенетрон-Одеса» Ігор Дармосюк доповів про використання на практиці полімерних композитів для підвищення економічної ефективності транспортних засобів та споруд.

На жаль, науковці були вимушені констатувати факт недостатності наявної інноваційної інфраструктури та низький попит з боку влади на їхні розробки, та намагалися спільно розробити шляхи для підвищення до них уваги з боку можновладців. Внаслідок цього, присутні висловили думку щодо необхідності створення Таврійського регіонального науково-інноваційного центру матеріалознавства, транспортних технологій та відновлення засобів транспорту, саме в Херсоні з залученням потенціалу фахівців з Миколаєва, як такому, що має відповідні наукову базу: кадровий потенціал, обладнання, і найголовніше конкретні надсучасні розробки та практику їх втілень.

Представники бізнесу висловили глибоку зацікавленість в процесі розвитку інноваційної інфраструктури України, тим паче, що представлені розробки ХДМА та НУК ім. Макарова та їх вартість говорять про економічну доцільність таких кроків. Володимир Ніколаєв, директор ТОВ «Суднобудівна компанія «МАРИНА ГРУП» висловив дуже позитивне враження від участі у засіданні «круглого столу», розповів, що навіть підбадьорився побачивши такі цікаві і практичні розробки науковців. Він зауважив, що саме наука повинна стати драйвером, який допоможе вивести нашу Державу з економічної кризи та допомогти у відродженні промисловості України, тому промислова політика держави повинна бути першочергово спрямована на впровадження інновацій та державну підтримку цього процесу.

Boлoдимиp Макуха, заступник голови пpaвлiння Бaлтiйcькo-Чopнoмopcькoгo eкoнoмiчнoгo фopуму звернув увагу присутніх на те що сьогоднішнє засідання «круглого столу» є логічним продовженням круглого столу «Розбудова транспортної інфраструктури як рушій соціально-економічного розвитку регіонів Півдня України», яке було проведено Національним інститутом стратегічних досліджень та Херсонською морською академією у 2019 році. Підкреслив, що зазначена робота є системною та співпадає з діяльністю Бaлтiйcькo-Чopнoмopcькoгo eкoнoмiчнoгo фopуму, спpямoвaною нa мoжливicть cтвopeння кopидopу eфeктивнoгo cпiвpoбiтництвa вiд Бaлтики дo cxiдниx бepeгiв Kacпiю в якocтi oднoгo з фундaмeнтiв cтвopeння пoяcу eкoнoмiчнoї бeзпeки, як мiнiмум, нa Євpoпeйcькo-Aзiйcькoму пpocтopi. Акцентував увагу на розробках вчених Херсонської морської державної академії, які користуються широким попитом в іноземних державах. Підтримав пропозиції сектору досліджень Таврійського регіону і Криму в м. Херсоні НІСД щодо створення в Україні системної інноваційної інфраструктури, яка забезпечить всебічну підтримку науково-технічної діяльності та побудову інноваційної економіки.

За підсумками обговорення буде підготовлено рекомендації та пропозиції для центральної та місцевої влади.

Докладніше: