«В Придністров'ї були випробувані ті політичні технології та методи гібридної війни, які сьогодні активно застосовуються в Україні»: експерт НІСД виступив на науково-практичній конференції «Україна та Республіка Молдова: реалії та перспективи»

Поділитися:

21 листопада експерт НІСД, завідувач відділу досліджень Придунайсько-Чорноморського регіону в місті Одесі Артем Филипенко взяв участь у науково-практичній конференції «Україна та Республіка Молдова: реалії, перспективи та загрози», що проходила у м.Кишинів (Республіка Молдова).

Захід був організований Посольством України в Республіці Молдова у співорганізації Інституту юридичних, політичних і соціологічних досліджень Міністерства освіти, культури та досліджень Республіки Молдови та Асоціації зовнішньої політики Республіки Молдови.

«Придністровський конфлікт був серед перших конфліктів, які були ініційовані Москвою на пострадянському просторі з метою утримати колишні радянські республіки в складі СРСР. Але подібні спроби територіальної дезінтеграції були зроблена і в Україні. Саме в 90-ті роки вперше з'явилася ідея «Новоросії», яка повинна була охоплювати південні області України. Тоді ж була зроблена спроба створення на півдні Одеської області Бессарабської республіки та зроблена перша спроба розіграти карту Криму, — зазначив експерт. - В Придністров'ї також були випробувані ті політичні технології та методи гібридної війни, які сьогодні активно застосовуються в Україні, зокрема:

  • активне використання засобів масової інформації для формування негативного іміджу противника,
  • використання гібридних військових формувань,
  • участь конвенційних збройних сил на боці сепаратистів.

Ті особи, які в 90-ті роки брали участь у створенні Придністровської Молдавської республіки, у 2014 році були залучені в окупації Криму та Донбасу».

Пан Филипенко представив доповідь «Перспективи врегулювання наслідків придністровського конфлікту. Погляд з України».