Експерт НІСД прокоментував парламентські вибори-2019 та поствиборчу кризу в Молдові, й окреслив виклики та перспективи для України

Поділитися:

Парламентські вибори 2019 року в Республіці Молдова стали поворотним моментом в сучасній історії країни. Неспроможність переможців сформувати уряд і коаліцію призвели до політичної кризи, яку було врегульовано завдяки створенню альянсу двох політичних сил з діаметрально протилежними політичними позиціями — проросійської Партії соціалістів Республіки Молдова і проєвропейського політичного блоку «ACUM».

Ці політичні опоненти об’єдналися проти правлячої Демократичної партії Молдови і її лідера, олігарха Володимира Плахотнюка.

Кризу було врегульовано завдяки єдиній позиції головних зовнішніх суб’єктів — США, Росії, та ЄС. Це створило нові реалії не тільки для Молдови, але й для України. Як наслідок, актуалізувались старі виклики, зокрема, повернення до влади в Молдові проросійських сил та створення умов для придністровського процесу врегулювання згідно з російською моделлю.

 

Артем Филипенко,

завідувач відділу досліджень Придунайсько-Чорноморського регіону Національного інституту стратегічних досліджень

Джерело

 

Докладніше (англ):