Третя міжнародна експертна нарада з питання розробки «Зеленої книги із захисту критичної інфраструктури в Україні»

Поділитися:

У третій міжнародній експертній нараді з питання розробки «Зеленої книги із захисту критичної інфраструктури в Україні», взяли участь понад 30 експертів, державних службовців, співробітників правоохоронних органів, науковців тощо. Вони представляли Україну (26 учасників), а також Естонію, Польщу та Офіс зв’язку НАТО в Україні (Список учасників). Головними темами для обговорення стали європейський досвід у запровадженні концепції захисту критичної інфраструктури і перспективні напрями співробітництва щодо цього, презентація третьої редакції проекту Зеленої книги із захисту критичної інфраструктури в Україні (далі – Зелена книга) та деякі аспекти забезпечення енергетичної безпеки (Порядок денний).

 

 

Нарада розпочалася з вітальної промови директора Офісу зв’язку НАТО в Україні Марчіна Кожієла, який відзначив актуальність тематики наради і важливість захисту критичної інфраструктури в сучасних умовах. Він охарактеризував цей безпековий напрям як пріоритетний для країн-членів Альянсу і запевнив присутніх у підтримці зусиль України у розбудові системи захисту критичної інфраструктури.

 

З вітальними промовами також виступили Олександр Суходоля (НІСД) та Ове Уруп-Мадсен (ППП, Офіс зв’язку НАТО).

 

Головуючий на нараді О.Суходоля коротко повідомив учасникам засідання про план його проведення та деякі вимушені зміни в ньому, стисло поінформував про презентації, які будуть запропоновані присутнім.

 

Першу презентацію на тему «Про урахування зауважень європейських експертів до попередніх редакцій Зеленої книги із захисту критичної інфраструктури в Україні» зробив Сергій Кондратов, старший науковий співробітник відділу енергетичної, транспортно-комунікаційної, екологічної та техногенної безпеки. kondratДоповідач представив присутнім найбільш важливі та принципові зауваження, які були отримані робочою групою від європейських експертів. На думку С. Кондратова, українським експертам слід максимально використовувати європейський досвід розбудови систем захисту критичної інфраструктури, зокрема досвід такої країни, як Польща, і спроба зробити це була зроблена при підготовці третьої редакції проекту ЗК. (Презентація С.Кондратова).

 

bzhДруга презентація «План захисту критичної інфраструктури: польський досвід» була зроблена експертом Урядового центру безпеки (Польща) Кшиштофом Бжозовскі (Krzysztof Brzozowski) і викликала великий інтерес з боку українських експертів, що значною мірою обумовлено тим, що серед українських експертів стає все більш популярною думка про прийнятність досвіду Польщі у цій сфері для України. К.Бжозовскі детально зупинився на процедурах розробки і затвердження планів захисту критичної інфраструктури в Польщі, поділився досвідом налагодження взаємодії з приватним сектором, вказав на існуючі проблеми. (Презентація К.Бжозовскі ), (Текст виступу К.Бжозовскі)

 

NasВ третій презентації, яку зробив Олег Насвіт, завідувач сектору екологічної та техногенної безпеки відділу енергетичної, транспортно-комунікаційної, екологічної та техногенної безпеки НІСД, була представлена третя редакція Зеленої книги. Доповідач повідомив, що при підготовці документу робоча група врахувала цілий ряд зауважень українських експертів і намагалася максимально врахувати зауваження європейських колег. Крім того, довелося враховувати ряд нормативно-правових актів, які з’явилися в Україні протягом останніх місяців – це зміни і доповнення до законів, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, які працюють у правовому полі, дотичному до захисту критичної інфраструктури. Текст Зеленої книги був доповнений аналізом відповідних практик країн НАТО та деяких інших європейських країн, а також новими питання для обговорення. Був також введений новий елемент – висновки для політики, які міститимуться в кінці кожного розділу Зеленої книги. (Презентація О.Насвіта).

 

 

У подальшому відбулося обговорення проекту Зеленої книги із захисту критичної інфраструктури в Україні та порушених у доповідях питань організації подальшої роботи з формування системи захисту критичної інфраструктури.

 

Одна із рекомендацій, запропонованих експертами Центру передового досвіду НАТО kabз питань енергетичної безпеки (далі - ЦПДЕБ НАТО), стосувалася доцільності виділення питань кібербезпеки в окремий важливий напрям, який, на їх думку, заслуговує на розробку «власної Зеленої книги». Користуючись нагодою, О.Суходоля запросив, поза рамками порядку денного детально прокоментувати цю пропозицію нещодавно призначеного до Офісу зв’язку НАТО в Україні на посаду радника з питань кібербезпеки Текіна Кабасакала (Tekin Kabasakal), який висловив свою точку зору щодо особливостей цього безпекового напряму.

 

Окремої уваги було приділено питанням захисту енергетичної критичної інфраструктури. Останнім часом цьому напряму приділяється велика увага з боку структур НАТО. Зокрема, у Литві функціонує Центр передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки (далі - ЦПДЕБ НАТО). Естонський експерт цього центру Хейкі Яксон (Heiki Jakson)) представив доповіді на нараді на такі теми:

 

 

yaksonПро діяльність НАТО та Центру передового досвіду із захисту критичної енергетичної інфраструктури і перспективні напрями співробітництва з Україною  

 

Огляд проектів Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки з точки зору можливої співпраці з Україною  

 

Фізичні загрози електричній інфраструктурі та заходи щодо захисту від них  

 

Доповіді естонського експерта викликали значний інтерес з боку українських фахівців, особливо у частині проекту центру, який стосується ідентифікації сучасних загроз енергетичній КІ України, пов’язаних із веденням Росією гібридної війни проти України, зокрема на основі аналізу подій, що відбуваються на Донбасі. Також було визнано, що напрацювання центру у сфері енергетичної безпеки можуть бути особливо корисними для України при розробці секторальних документів із захисту критичної інфраструктури.

 

В обговореннях доповідей, наданні зауважень та пропозицій до тексту Зеленої книги активну участь взяли Євген Яковлєв (Інститут телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАНУ), Володимир Білоконь (Інститут проблем математичних машин і систем НАНУ), і Віктор Гречанінов (УкрНДІ цивільного захисту ДСНС України), Михайло Пінчук (Укргідроенерго), В’ячеслав Лучков (Міненерговугілля) та ін.

На завершення круглого столу О.Насвіт та О.Уруп-Мадсен від імені НІСД та Офісу зв’язку НАТО в Україні подякували усім присутнім за плідну роботу і висловили сподівання на подальшу співпрацю.